Je sollicitatiebrief schrijven

Een sollicitatiebrief is het instrument om jezelf te verkopen. Je moet dus opvallen door een krachtige en overtuigende sollicitatiebrief. Een schriftelijke sollicitatie bestaat uit een sollicitatiebrief en een curriculum vitae (cv). Uiteraard wordt er steeds meer digitaal gesolliciteerd, ook dan is een sollicitatiebrief en cv met een begeleidende e-mail gebruikelijk. De sollicitatie is een eerste selectiemiddel voor werkgevers. Niemand wordt op grond van een sollicitatiebrief aangenomen, wel worden er velen op afgewezen. Besteed hier dus veel aandacht aan.

Indeling van de sollicitatiebrief
Een goede brief moet een duidelijke indeling hebben: een opening, een kern en een afsluiting.

De opening
Het vinden van een opening is vaak het moeilijkst. Verzin maar eens een pakkende en originele opening. Een mogelijkheid is te verwijzing naar het medium waarin je de vacature hebt gezien. Origineel is het zeker niet, maar wel duidelijk en informatief voor de werkgever (hoe hebben ze onze vacature gevonden).

De kern
In de kern van de brief komen de relevante ervaringen en motivatie aan bod. De door jou genoemde ervaringen, opleidingen en motivatie moeten natuurlijk gericht zijn op de eisen etc. die je kent via de advertentie en door andere voorbereidingen. Wees altijd positief. Zoem dus niet in op de zaken die niet matchen met de vacature, maar vertel over andere goede ervaringen en karaktereigenschappen.

De afsluiting
Sluit af met een korte en bondige zin als: “Graag licht ik mijn cv. toe in een persoonlijk gesprek”. Maak de afsluiting niet te lang. Bespreek concrete zaken in de kern. Stuur altijd het cv met de sollicitatiebrief mee. Vermeld dit onderaan je sollicitatiebrief (bijlage: 1 curriculum vitae). Neem altijd kopieën van getuigschriften en diploma’s mee naar het sollicitatiegesprek. Men kan ernaar vragen om deze in te zien.

Een goed verzorgde sollicitatiebrief schrijven
Een sollicitatiebrief is meestal een eerste kennismaking met je werkgever. Je geeft er je visitekaatje mee af. Is de inhoud van de brief goed maar de verzorging slecht? Dan wordt deze vaak weggegooid. Een verzorgde brief is noodzakelijk. Daarom een aantal tips:

  • In geval van een schriftelijke sollicitatie: gebruik wit en ongelinieerd A4-papier en gebruik maar één kant van het papier
  • Zorg voor een duidelijke indeling
  • Wees concreet en maak de brief dus niet te lang
  • Vermeld je adres, het adres van het bedrijf, de plaats, de datum en vermeld het betreffende onderwerp
  • Voorkom herhalingen, vlekken, kreukels of fouten in de brief
  • Vermeld onderaan wat je hebt bijgevoegd (bijvoorbeeld het curriculum vitae)
  • Staat je handtekening (met pen) onder de brief?
  • Voorkom spelfouten, grammaticale fouten en verkeerde woordkeuze. Vaak zijn dergelijke fouten funest voor een succesvolle sollicitatie. Tip: laat de brief aan een aantal andere mensen lezen!